advent2015decemberdomkotar.jpg, Pécsi Kamarakórus
Pécsi Kamarakórus
A Pécsi Kamarakórus és Veszprém Város Vegyeskara
^ További képekért
kattintson a fotóra!

A Pécsi Kamarakórus és Veszprém Város Vegyeskara

2016. július 1.  | 
hangversenye a Hangvillában 2016. július 1-én 19 órakor
A belépés díjtalan!
Műsor:
Orbán György - Shakespeare Lanthúr, ha szól
Orbán György Daemon irrepit callidus
Karai József Székelyföldi szerelmi dalok
Hugo Alfvén Aftonen (Este)
Hugo Alfvén Uti var hage (Kiskertem mélyén)
Prins Gustaf Varsang (Tavaszi dal)
Seán Deibler Amazing Grace

Előadja Veszprém Város Vegyeskara és Kadarkara
Vezényel: Erdélyi Ágnes

A két kórus közös előadásában:
Tillai Aurél Viva la Musica
Tillai Aurél Lauda Sion
Zongorán közreműködik: Józsa Eleonóra


Claudio Monteverdi Cor mio
Claudio Monteverdi A un giro sol
Edvard Grieg Ave maris stella
Gioacchino Rossini Toast pour le nouvel an
John Rutter The Lord bless you and keep you
Kodály Zoltán - Ady Endre Akik mindig elkésnek
Kodály Zoltán - Petőfi Sándor A székelyekhez
Bárdos Lajos Patkóéknál
Orbán György A fejedelem kertje
Tillai Aurél Erdélyi népdalok

Előadja a Pécsi Kamarakórus

Vezényel: Tillai Aurél karnagy
Kossuth díjas Érdemes művész


A Pécsi Kamarakórus a hazai kóruséletben egyedülálló múltra tekinthet vissza, jelentősége pedig a Bartók-Kodály-Bárdos életmű népszerűsítésében megkérdőjelezhetetlen.

A kórust 1958. október 22-én alapította Dobos László és Tillai Aurél baráti és tanítványi körükből. A kórust jelenleg is, immáron 55 éve Tillai Aurél vezeti.
Az énekkar az ország legjobb amatőr kórusai közé tartozik.

Műsoruk átöleli szinte a teljes kórusirodalmat. Fő céljuk a magyar klasszikusok (Kodály, Bartók, Bárdos) műveinek megismertetése itthon és külföldön, de előszeretettel éneklik a Kodály utáni nemzedékek (Petrovics, Szokolay, Orbán, Vajda) kórusmuzsikáját is. Évente 20-25 fellépésük van. Eddig Európa 22 országában jártak 80 koncertút keretében, leggyakrabban Németországban, Olaszországban és Franciaországban.
Nemzetközi versenyekről az elmúlt 55 évben 41 díjjal tértek haza. Rendszeresen szerepelnek a Magyar Rádióban, de sugározta műsorukat Helsinki, Torino, Párizs, London, Brüsszel, Köln, Klagenfurt, Róma és Stockholm rádiója is. Állandó szereplői a pécsi filharmóniai életnek¬; eddig több mint 30 oratórikus művet szólaltattak meg Pécsett és külföldön. Három évtizedes az együttműködés a Pannon Filharmonikusokkal, illetve elődjükkel a Pécsi Szimfonikus Zenekarral.
1964 óta életre hívói, házigazdái a Pécsi Kamarakórus Fesztiválnak. E fesztivál sikerei nyomán adhatott Pécs otthont 1988-ban a 10. Europa Cantat Kórusfesztiválnak, az akkori ún. szocialista országok közül először, 2015-ben pedig egy újabb pécsi Europa Cantatnak.
A kórusnak 14 CD –je jelent meg,
Az utóbbi időben két jelentős elismerést kaptak: A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége által alapított KÓTA díjat (2004) és a Magyar Örökség Díjat (2005).
Karnagyuk – az alapítástól kezdve – Tillai Aurél professor emeritus a Pécsi Tudományegyetemen. Grastyán- Csokonai Vitéz Mihály- Liszt- SZOT- Weiner- Nívó- Millecentennáriumi- KOTA- Pro Civitate- és Magyar Örökség-díjas karnagy, Kossuth díjas érdemes művész, Pécs díszpolgára. Gyakran szerepel kórusversenyeken, fesztiválokon zsűritagként, atalier-vezetőként; kórusaival 69 nemzetközi díjat nyert, egyúttal népszerű kóruskomponista is. Művei egyre gyakrabban hallhatók más kórusok előadásában is.
A "pécsi kórushangzás", művészi elképzelés, dinamizmus stb. tőle eredeztethető.
« vissza