image0_1.png,

Magyar Kórusok Találkozója - VVV bemutatkozása
^ További képekért
kattintson a fotóra!

Magyar Kórusok Találkozója - VVV bemutatkozása

2022. június 3.  | 
Június 3. péntek 19:00
Hangvilla
A Magyar Kórusok Találkozója az OC-MUV/3-2021/7030099 sz. pályázat támogatásával valósul meg. EKF projekt-kód: P-0039

www.veszprembalaton2023.hu
Veszprém Város Vegyeskara és a Veszprémi Programiroda Kft. 2022. június 3. és 5. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Kórusok Találkozóját Veszprémben. A rendezvény a Kárpát-medencében, határon innen és határon túl tevékenykedő magyar kórusoknak teremt egyedülálló találkozási lehetőséget.
Az első napon, június 3-án este, a vendég kórusok délutáni megérkezése után a fesztivál házigazdája, Veszprém Város Vegyeskara és kóruscsaládja mutatkozik be repertoárjával. Az esten fellép az oratóriumkórus, a VVV Vokál, a Z-vitamin együttes, és a Dúdoló Népzenei Műhely.
A kórustalálkozó második napján, június 4-én délután karnagyi műhelymunka keretében a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar nyilvános próbája nagyszerű lehetőséget ad betekinteni a világszerte ismert Cantemus Kóruscsalád életébe, oktatási módszereibe. Szabó Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc díjas karnagy, zenepedagógus, a kóruscsalád vezetője, kiváló karnagya megismerteti az érdeklődőkkel egy koncert előtti próba hangulatát, alkalmazott módszereit. A karnagyi műhelymunkában beszámolnak tapasztalataikról a vendégkórusok karnagyai is, akik a kórusok működéséről, a működtetés kihívásairól mondják el tapasztalatikat, jó gyakorlataikat. A műhelymunka nyitva áll a vendég kórusok és a külső érdeklődők számára egyaránt.
A program kiemelt eseménye az Összetartozás Napján, június 4-én este megrendezett gálaműsor lesz, ahol a következő négy vendégkórus műsorát hallgathatjuk meg. A Concordia Vegyeskar a felvidéki Komáromból Stubendek István karnagy vezényletével, az Újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, karnagyuk Beszédes Margit, a 100 éve alapított Várpalotai Bányász Kórus, karnagyuk Borbás Károly, és a Cantemus Gyermekkar Nyíregyházáról, Szabó Dénes karnagy irányításával.
A vendégek és a vendéglátó Veszprém Város Vegyeskara kóruscsaládja öt művet közösen is előad, amelyek bemutatását közös próbák előzik meg. A repertoárt a meghívott kórusok karnagyai és Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskara karnagya, és a találkozó művészeti vezetője alakítják ki.
A gálaest a műsort követően a Kőris zenekar közreműködésével táncházzal folytatódik, ahol a résztvevő kórusoknak és a meghívott vendégeknek lehetőségük lesz kötetlen hangulatú közösségépítésre, kapcsolatok kialakítására.
A meghívott kórusok közül vasárnap a Concordia Vegyeskar a Szent Margit templomban 10 órától, az Újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus a Regina Mundi templomban 11 órától közreműködik a misén, rövid koncertet is ad. A nyíregyházi Cantemus Gyermekkar vasárnap 17 órától a Tihanyi Apátsági templomban fog énekelni.
Az esemény fő támogatói a „Kulturális-Művészeti Programok Támogatása” című, OC-MUV/3-2021 azonosítószámú pályázaton keresztül a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, és a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér.

« vissza