Mendelssohn Kamarazenekar
Mendelssohn Kamarazenekar
A Mendelssohn Kamarazenekart 1985-ben alapította, Kováts Péter kezdeményezésére fiatal művészek egy kis csoportja abból a célból, hogy folytassa Veszprém város gazdag hangszeres zenei hagyományait. Repertoárjuk a barokktól a kortárs zenéig, sőt a jazz-ig ível. Világhírű magyar illetve külföldi szólistákkal léptek már fel így például Kocsis Zoltánnal, Vásáry Tamással, Perényi Miklóssal, Rost Andreával. Az együttest gyakran hívják meg különféle zenei illetve művészeti fesztiválokra Magyarországon és külföldön egyaránt, s koncerteztek a világ nagy hangversenytermeiben Londontól, Párizstól, Milánón át Buenos Airesig és Miami-ig. Az együttes karmester nélkül, Kováts Péter hegedűművész irányításával játszik, és 2010-ben elnyerte a Bartók-Pásztory Ditta Díjat, amely a magyar komolyzenei élet legrangosabb szakmai elismerésének minősül.
Simonyi Kicsinyek Kórusa
Simonyi Kicsinyek Kórusa
A kórust iskolánk 3., 4. és 5. osztályos ének-zene tagozatos tanulói alkotják, idén 73 tagot számlálunk. Énekkarunk részt vesz az iskolai ünnepélyeken kívül a különböző városi rendezvényeken is. Több alkalommal szerepeltünk a Kicsinyek Kórusainak Országos Találkozóján Kaposváron. Legnagyobb elismerésünk a 2011-ben és 2012-ben megszerzett "arany diplomával" minősítésünk és a 2012-ben elért "Év kórusa" címünk, amit a KÓTA országos minősítő rendszerében kaptunk. Büszkén emlegetjük a Veszprémi Petőfi Színház színpadán 2008-ban és 2010-ben lezajlott Ghymes együttessel közös karácsonyi koncertünket is. A Kicsinyek Kórusát Baráth Péterné Naményi Teréz irányítja
Simonyi Gyermekkar
Simonyi Gyermekkar
A Simonyi Gyermekkar tagjai felső tagozatos, 10-15 éves tanulók. A kórus 1953 óta, a veszprémi Ének-Zenei Általános Iskola megalakulása óta működik. Karnagyuk Mike Veronika.
Évente 8-10 alkalommal lépnek fel iskolai, városi és országos rendezvényeken, hangversenyeken. Gyakran vesznek részt Veszprém Város Vegyes karával közösen.
Szívesen éneklik a XX. sz. – i magyar zeneszerzők gyermekkari műveit, de repertoárjukon sokféle mű szerepel. Az elmúlt öt évtized alatt a neves karnagyok által vezetett kórus számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült.
Legutóbbi eredményeik: Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyek: arany minősítések, valamint 2011. év kórusa cím Zalaegerszegi dunántúli kórusverseny és fesztivál: I. helyezés Pünkösdi Ének: ezüst fokozat Veszprém Város vezetőtestületétől kiérdemelt "A hónap művészeti együttese" cím.
Auer Szimfonikusok
Auer Szimfonikusok
A Mendelssohn Kamarazenekar Alapítvány és a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola közös elhatározásából, a Veszprémi Ünnepi Játékokhoz kapcsolódóan kezdte meg működését 2007-ben az Auer Szimfonikusok nevet viselő zenekar. Az együttes fesztiválzenekarként működik, így próbáit és hangversenyeit a Veszprémi Ünnepi Játékok időtartama alatt tartja, tagjai pedig a fesztivál idejére Veszprémbe érkező fiatal muzsikusok (a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola jelenlegi és volt hallgatói).
A sikeres zenészképzés alapfeltétele, hogy a szakmai munka ne érjen véget a szorgalmi időszakok végén, hanem folyamatosan kapjanak feladatokat, fellépési lehetőséget a felnövekvő muzsikusnemzedék tehetséges tagjai. Az „Auer Nyári Akadémia”, melyet Veszprémben évek óta megrendezett a Mendelssohn Kamarazenekar Alapítvány ezt a szép és felelősségteljes feladatot vállalta magára. Ehhez járul hozzá a Veszprémi Ünnepi Játékok azzal, hogy a fesztivál úgynevezett „ráadás-napján” felkérte az együttest egy-egy hangversenyre.
A zenekar munkáját a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője, Kováts Péter hegedűművész irányítja, a felkészítésben pedig a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai vesznek részt.
A veszprémi születésű Auer Lipót emlékét, szakmai örökségét szeretnék ápolni azzal, hogy e tehetséges fiatalokból álló szimfonikus zenekart róla nevezték el.
Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Székesfehérvár
Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Székesfehérvár
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart a Zenekedvelők Egyesületének támogatásával és felkérésére Hermann László hegedűművész, zeneszerző, karmester alapította 1913-ban Székesfehérváron. Az ő nevéhez fűződik ugyanezen időben az intézményes zeneoktatás megteremtése is a városban. Fricsay Ferenc katonakarmester szintén sokat tett a fúvós katonazenekar vonósokkal történő kibővítéséért. A zenekar százéves fennállása alatt mindvégig a szűkebb pátriájuk zenei életének meghatározója volt.
Az együttes gyakran szoltált jótékony célokat, például hadifoglyok támogatásáért, hadiárvák megsegítéséért adott koncerteket. Kezdetben fenntartásához a város kevés pénzzel járult hozzá, inkább a tehetős polgárok adományaiból működött.
A háború okozta több évi szünet után 1950-ben indultak meg újra a hangversenyek. Az orkeszter 1979-től tartozik a Vörösmarty Színházhoz, és 1993-tól működik hivatalosan is szimfonikus zenekarként. Az együttes teljes operák és nagyszabású oratorikus művek mellett kortárs magyar zeneszerzők alkotásait is megszólaltatja, számos lemezfelvételt készített.
Az együttes munkáját 1999 óta a Liszt- és Bartók-Pásztory Ditta díjas Drahos Béla fuvolaművész és karmester irányítja
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2003-ban Székesfehérvár város elismeréseként Fricsay-díjban részesült.